1. NANOPROSPECT Transilvania
Un Workshop regional organizat de catre NANOPROSPECT va avea loc la Cluj - Napoca la data de 10 mai 2011, ora 10, la sediul Institutului de Cercetari Interdisciplinare in Bio-Nano-Stiinte al Universitatii Babes-Bolyai. Vor participa alte universitati din Transilvania, INCD pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, firme interesate de domeniu. Amanunte suplimentare pot fi furnizate de catre Prof. Simion Simon ([email protected]).
2. IBM in Transilvania- Centru de excelentain cercetare
Potrivit unei stiri de presa „Thomas Revees, vicepresedinte global al IBM Research si Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures au semnat luni la Palatul Victoria un memorandum de intelegere pentru infiintarea unui centru de excelenta in cercetare in acest oras”. „Initiativa este sprijinita si de primarii municipalitatilor din Alba Iulia, Brasov, Cluj-Napoca. Reprezentantii universitatilor si ai administratiilor din aceste orase, impreuna cu cercetatori ai IBM Research, vor forma, in perioada urmatoare, un grup de lucru care va stabili sectoarele de activitate si investitiile necesare, urmand sa semneze un acord de cercetare”. Stirea integrala este disponibila aici. Potrivit unei alte informatii aparute in presa, printre sectoarele vizate se gasesc nanotehnologiile si aplicatiile bio-medicale.
IBM (Business Machines) va contribui cu knowhow, expertiza, si va pune patente la dispozitia Centrului de Excelenta, care va angaja cercetatori de varf din zona universitatilor transilvanene, iar instruirea si perfectionarea acestora se va face in centrele de cercetare IBM din întreaga lume.
Municipiul Targu-Mures urmeaza sa devina un ax regional al cercetarii stiintifice si progresului in domeniile sanatatii, farmaceuticii, nanotehnologiei, stiintelor vietii si "smarter cities" (oraselor inteligente). Detalii suplimentare: www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=54630.
3. Bazele de date NANOPROSPECT
Bazele de date NANOPROSPECT contin pana in acest moment (www.imt.ro/NANOPROSPECT/baze_de_date.htm) peste 2300 de inregistrari diferite (grupuri CD, specialisti, proiecte, brevete, tehnologii, produse, echipamente, articole etc.). Un sistem de „cautare avansata” introdus recent face informatia introdusa aici foarte usor accesibila. O noua etapa de completare de date se incheie la sfarsitul lunii aprilie (dar introducerea de noi date este posibila in continuare). Dupa 1 mai, organizatiile inscrise in bazele de date, dar care nu au completat formularele de date nu vor mai fi vizibile pe site: ele isi pastreaza insa dreptul de a inscrie date fara formalitati suplimentare si daca intr-adevar fac acest lucru, informatiile introduse vor readuce organizatiile in zona vizibila a bazelor de date.
4. Expozitie NANOPROSPECT
Dupa cum s-a mai anuntat, la data de 18 mai 2011, va avea loc la Academia Romana al 10-lea Seminar National (www.romnet.net/ro/seminar18mai2011/index.htm) de Nanostiinta si Nanotehnologie. In mod traditional, in paralel cu lucrarile stiintifice prezentate ca postere se desfasoara o expozitie de postere cu realizari in domeniul „nano”. In acest an, expozitia va fi legata de rezultatele proiectului NANOPROSPECT. Sunt invitate organizatiile si „grupurile” care s-au inscris in bazele de date. Acestea vor avea la dispozitie cate un poster pentru a ilustra in modul cel mai sugestiv posibil cele mai promitatoare rezultate obtinute in domeniul „nano” (cei in cauza vor primi in timp util informatiile necesare).
5. NANOPROSPECT la MMS 2011
In perioada 26-28 aprilie 2011 a avut loc la Ras Al Khaimah, in EAU, a 17-a editie a World MicroMachine Summit (www.mms2011.org), manifestare care prezinta stadiul domeniului micro-nanotehnologiilor in lume. In cadrul „raportului de tara” (country review) pentru Romania a fost prezentat si proiectul NANOPROSPECT. Prezentarea Romaniei este disponibila aici. Din pacate, putini actori in domeniu au raspuns apelului IMT de a furniza date relevante (rezultate, infrastructura). Comunicarile prezentate la aceasta manifestare vor fi disponibile ulterior.
6. AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) va fi lansat catre Statia Spatiala Internationala
Detectorul de particule AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) va decola pe 29 aprilie 2011 la ora 21.47 CEST, acesta reprezentand ultima misiune a statiei Endeavour. Spectrometrul magnetic alfa (AMS) va fi apoi instalat pe Statia Spatiala Internationala de unde va explora Universul pentru o perioada de 10 ani. AMS are drept scop elucidarea catorva dintre cele mai interesante mistere din domeniul fizicii, incercand sa evidentieze antimaterie si materie neagra in univers, fenomene ce sunt neexplicate pina in prezent.
Lansarea poate fi urmarita in direct accesind adresa: http://webcast.cern.ch/.
Alte detalii: www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/1990-alpha-magnetic-spectrometer-gata-de-lansare-cu-endeavour.html.
|